| 
1. | 
Consider the
             following gaseous equilibria with equilibrium constants K1 and K2 respectively. 
SO2(g) +  
2SO3(g) Ý
             2SO2(g) + O2(g) 
The equilibrium constants are related as ______. 
(A) 2K1 =  
(B)  
(C)  
(D)  | 
Answer: (B) | 
| 
2. | 
Considering
  the reaction C(S) +O2(g)¾® CO2(g)+393.5
  kJ the signs of DH , DS and DG 
respectively are 
(A) -,
  +, - 
(B) -, -, - 
(C) -,
  +, +  
(D) +, -,
  - | 
Answer: (A) | 
| 
3. | 
Considering
  the state of hybridization of carbon atoms, find out the molecule among the
  following which is linear? 
(A) CH3 -  CH2 - CH2
  - CH3 
(B) CH3 - CH = CH - CH3 
(C) CH3 - C º C - CH3 
(D) CH2 = CH - CH2 - C º CH | 
Answer: (C) | 
| 
4. | 
Cooking is
  fast in a pressure cooker, because 
(A) food is cooked at constant volume. 
(B) loss of heat due to radiation is minimum. 
(C) food particles are effectively smashed. 
(D) water
  boils at higher temperature inside the pressure cooker. | 
Answer: (D) | 
| 
5. | 
Dalda is prepared from oils by 
(A) oxidation  
(B) reduction 
(C) hydrolysis  
(D) distillation | 
Answer: (B) | 
| 
6. | 
Dalton's law of partial pressures is applicable to which one of the following systems? 
(A) CO + H2  
(B) H2 + Cl2 
(C) NO + O2  
(D) NH3 + HCl | 
Answer: (A) | 
| 
7. | 
Decomposition
  of benzene diozonium chloride by using Cu2Cl2/HCl to
  form chlorobenzene is 
(A) Cannizarro's reaction  
(B) Kolbe's reaction 
(C) Sandmeyer's reaction  
(D) Raschig's reaction | 
Answer: (C) | 
| 
8. | 
Denatured alcohol is 
(A) Rectified spirit 
(B) Undistilled ethanol 
(C) Rectified spirit + methanol + naphtha 
(D) Ethanol + methanol | 
Answer: (C) | 
| 
9. | 
During the
  adsorption of krypton on activated charcoal at low temperature, ______. 
(A) DH
  < 0 and DS < 0  
(B) DH
  > 0 and DS < 0 
(C) DH
  < 0 and DS > 0   
(D) DH
  > 0 and DS > 0 | 
Answer: (A) | 
| 
10. | 
During the
       extraction of gold the following reactions take place 
Au +CN-
       + H2O  
[X] + Zn ¾® [Y] + Au 
X and Y are respectively 
(A) [Au(CN)2]- and [ZN(CN)4]2-
        
(B) [Au(CN)4]3-
       and [ZN(CN)4]2-  
(C) [Au(CN)4]2-
       and [ZN(CN)4]2-  
(D) [Au(CN)2]- and [ZN(CN)6]4-
        | 
Answer: (A) | 
| 
11. | 
A transition metal ion exists in its highest oxidation state. It is expected to behave as (A) a chelating agent (B) a central metal in a coordination compound (C) an oxidising agent (D) a reducing agent | 
Answer: (C) | 
| 
12. | 
Acrolcin test is positive for (A) polysaccharides (B) proteins (C) oils and fats (D) reducing sugars | 
Answer: (C) | 
| 
13. | 
Among the alkali metals cesium is the most reactive because (A) its incomplete shell is nearest to the nucleus (B) it has a single electron in the valence shell (C) it is the heaviest alkali metal (D) the outermost electron is more loosely bound than the outermost electron of the other alkali metals | 
Answer: (D) | 
| 
14. | 
An
 electric current is passed through an aqueous solution of a mixture of 
alanine (isoelectric point 6.0) glutamic acid (3.2) and arginine (10.7) 
buffered at pH 6. What is the fate of the three acids? (A) Glutamic acid migrates to anode at pH 6. Arginine is present as a cation and migrates to the cathode. Alanine in a dipolar ion remains uniformly distributed in solution. (B) Glutamic acid migrates to cathode and others remain uniformly distributed in solution. (C) All three remain uniformly distributed in solution. (D) All three move to cathode | 
Answer: (A) | 
| 
15. | 
An organic compound which produces a bluish green coloured flame on heating in presence of copper is (A) chlorobenzene (B) benzaldehyde (C) aniline (D) benzoic acid | 
Answer: (A) | 
CSIR NET Chemistry study materials
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
 
 
0 on: "CSIR NET Chemistry study materials"