| 
1. | 
An element
               belongs to Group 15 and third period of the periodic table. Its electonic
             configuration will be 
(A) 1s22s22p3 
(B) 1s22s22p4 
(C) 1s22s22p63s23p3 
(D) 1s22s22p63s23p2 | 
Answer: (C) | 
| 
2. | 
An example for
  autocatalysis is 
(A) oxidation
  of NO to NO2 
(B) oxidation
  of SO2 to SO3 
(C) decomposition
  of KClO3 to KCl and O2 
(D) oxidation
  of oxalic acid by acidified KMnO4 | 
Answer: (D) | 
| 
3. | 
Anhydrous
  ferric chloride is prepared by 
(A) Dissolving
  Fe(OH)3 in concentrated HCl 
(B) Dissolving
  Fe(OH)3 in dilute HCl 
(C) Passing
  dry HCl over heated iron scrap 
(D) Passing
  dry Cl2 gas over heated iron scrap | 
Answer: (D) | 
| 
4. | 
At pH = 4
  glycine exists as 
(A) H3
   
(B) H3 
(C) H2N
  - CH2 - COOH 
(D) H2N
  - CH2 - COO- | 
Answer: (B) | 
| 
5. | 
By heating
  phenol with chloroform in alkali, it is converted into 
(A) salicylic
  acid 
(B) salicylaldehyde 
(C) anisole 
(D) phenyl
  benzoate | 
Answer: (B) | 
| 
6. | 
Carbon cannot reduce Fe2O3 to
  Fe at a temperature below 983 K because ______. 
(A) CO is thermodynamically more stable
  then Fe2O3  
(B) free energy change for the formation
  of CO is more negative then that of Fe2O3  
(C) iron has higher affinity towards
  oxygen then carbon  
(D) carbon
  has higher affinity towards oxygen then iron  | 
Answer: (C) | 
| 
7. | 
Chemical
  reactions with very high Ea values are generally 
(A) very
  fast 
(B) very
  slow 
(C) moderately
  fast 
(D) spontaneous | 
Answer: (B) | 
| 
8. | 
Consider the following
  gaseous equilibria with equilibrium constants K1 and K2 respectively.  
SO2 (g) +  
2SO3 (g) ⇌ 2SO2 (g) + O2 (g)  
The
  equilibrium constants are related as ______. 
(A)  
(B)  
(C)  
(D)  | 
Answer: (A) | 
| 
9. | 
Decreasing
  order of reactivity of hydrogen halide acids in the conversion of  ROH ® RX is 
(A) HCI > HBr > HI > HF 
(B) HI > HBr > HCI > HF 
(C) HF > HCI> HBr > HI 
(D) HF > HBr > HI > HCI | 
Answer: (B) | 
| 
10. | 
During the adsorption of Krypton on activated
  charcoal at low temperature; ______. 
(A) ΔH > 0 and ΔS < 0 
(B) ΔH < 0 and ΔS < 0  
(C) ΔH < 0 and ΔS > 0 
(D) ΔH > 0 and ΔS > 0  | 
Answer: (B) | 
| 
11. | 
During the
  fusion of an organic compound with sodium metal, nitrogen of the compound is
  converted into 
(A) NaNO2 
(B) NaNH2 
(C) NaCN 
(D) NaNC | 
Answer: (C) | 
| 
12. | 
E1, E2 and
  E3 are the emfs of the following three galvanic cells
  respectively:  
(i) Zn (s) | Zn2+ (0.1 M) || Cu2+ (1M)
  | Cu (s)  
(ii) Zn (s) | Zn2+ (1 M) || Cu2+ (1M) | Cu
  (s)  
(iii) Zn (s) | Zn2+ (1 M) || Cu2+ (0.1M) |
  Cu (s)  
Which one of the following is
  true?  
(A) E1
  > E2 > E3 
(B) E2
  > E1 > E3 
(C) E3
  > E2 > E1 
(D) E3
  > E1 > E2  | 
Answer: (A) | 
| 
13. | 
Equal weights
  of CH4 and H2 are mixed in a container at 25°C. Fraction of
  total pressure exerted by methane is 
(A) 1/2 
(B) 1/3 
(C) 1/9 
(D) 8/9 | 
Answer: (C) | 
| 
14. | 
Ethyl benzene CANNOT be prepared by ______.  
(A) Wurtz-Fittig reaction 
(B) Wurtz reaction  
(C) Clemmensen reduction 
(D) Friedel-Crafts reaction  | 
Answer: (B) | 
| 
15. | 
Excess of silver nitrate
  solution is added to 100 ml of 0.01 M Pentaaqua chloro chromium (III)
  chloride solution. The mass of silver chloride obtained in grams is  
[Atomic mass of silver is
  108]  
(A) 143.5 ´ 10-3 
(B) 287 ´ 10-3 
(C) 287 ´ 10-2 
(D) 143.5 ´ 10-2 | 
Answer: (B) | 
Chemistry Exam Preparation Questions and Answers
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
 
 
0 on: "Chemistry Exam Preparation Questions and Answers"